Generic filters
Exact matches only
طراحی و رسم نقشه با نرم افزار
EPLAN، AutoCAD
تاسیسات الکتریکی و مهندسی روشنایی
گروه فنی و مهندسی به روز صنعت
اتوماسیون صنعتی، تابلوهای برق و کنترل
گروه فنی و مهندسی به روز صنعت
Previous slide
Next slide

تاسیسات الکتریکی

همانطور که میدانیم هدف از طراحی و اجرای تاسیسات الکتریکی نیرورسانی جهت کارکرد تجهیزات الکتریکی می‌باشد.

تجهیزات الکتریکی ممکن است در محیط‌های مختلفی مورد بهره‌برداری قرار گیرند، بسته به شرایط، استانداردهایی توسط مراجع معتبر برای هر محیط در نظر گرفته شده است که طراحی، اجرا و انتخاب تجهیزات براساس آن استاندارد انجام می‌گیرد.

مانند: تاسیسات الکتریکی ساختمان‌ها (اداری، صنعتی، مسکونی، درمانی و …) – تاسیسات الکتریکی شهری (پارک‌ها، پل‌هاو…) – تاسیسات الکتریکی وسایل نقلیه (قطارها، هواپیماها، شناورهای دریایی و …)

می‌توان گفت طراحی و اجرای صحیح و استاندارد تاسیسات الکتریکی یکی از عوامل مهم در بهره‌برداری از اماکن و تجهیزات می‌باشد که در صورت عدم طراحی و اجرای مناسب آن باعث ایجاد خسارات جبران ناپذیر جانی و مالی خواهد شد.

برخی از این موارد شامل: انتخاب و اجرای سیم‌ها و کابل‌ها – انتخاب تجهیزات حفاظتی (کلیدها، فیوزها و …) – طراحی و ساخت تابلوهای برق – ایمنی و سیستم اتصال زمین (ارتینگ) – مدارات پریز، روشنایی و روشنایی ایمنی – برق اضطراری (یو پی اس UPS، دیزل ژنراتور ) – سیستم جریان ضعیف (تلفن، آنتن، صوت و…)  و بسیاری موارد دیگر که متناسب با محیط در نظر گرفته می‌شود.

Electrical Engineering

اتوماسیون صنعتی و ابزاردقیق

اتوماسیون صنعتی را می‌توان به صورت کلی علم خودکارسازی دستگاه‌ها و پروسه‌های صنعتی مختلف تعریف نمود که نقش انسان را در انجام کارها به حداقل می‌رساند.

به طور کلی اتوماسیون صنعتی از ۴ سطح یا لایه تشکیل شده است:

– سطح اول فیلد (Field Level): در این لایه سنسورها و محرک‌ها واقع شده اند. سنسورها ورودی‌ها را از فرآیند تحت کنترل دریافت نموده و به سطح کنترل ارسال می‌کنند. همچنین محرک‌ها فرمان‌های ارسالی از سطح کنترل را دریافت کرده و به فرآیند اعمال می‌نمایند. 

– سطح دوم کنترل (Control Level): بخش کنترل شامل انواع کنترل کننده‌ها مانند PLCها، DCSها و… می‌شود که سیگنال‌ها و اطلاعات ارسالی از سطح فیلد را تجزیه و تحلیل کرده و براساس برنامه از قبل تعیین شده فرمان‌های لازم را به فیلد ارسال می‌کند تا فرآیند کنترل گردد.

– سطح سوم و چهارم مانیتورینگ، نظارت و مدیریت (Monitoring, Supervision & Management): این بخش شامل کامپیوترها و HMIها می‌باشد که پارامترها و روند پروسه در آن‌ها نمایش داده می‌شود. در واقع در این بخش اطلاعات و دیتاهای فرآیند مشاهده، جمع آوری و ذخیره می‌گردد و همچنین عمل نظارت و مدیریت بر پروسه انجام می‌گیرد.

ابزاردقیق، علمِ طراحی، انتخاب و به‌کارگیری سنسورها، محرک‌ها و ادواتی می‌باشد که در لایه فیلد مورد استفاده قرار می‌گیرند.

اتوماسیون صنعتی

مهندسی روشنایی

یکی از علومی که در ایران به آن توجه کافی نشده و از اهمیت بالایی برخوردار است علم روشنایی می‌باشد. طراحی و مهندسی روشنایی، هم علم و هم هنر است.

کیفیت روشنایی یک محیط باید به‌صورتی باشد که هماهنگی و یکپارچه سازی بین نیازهای انسان، معماری و جنبه‌های اقتصادی در آن رعایت شود.

یعنی یک سیستم روشنایی خوب علاوه بر اینکه آرامش و سلامت روانی و افزایش کارایی انسان را  تامین می‌کند باعث زیبایی در معماری و محیط می‌شود. ضمنا باید رعایت مصرف انرژی و اقتصادی بودن نیز در آن رعایت گردد.

یک محیط که روشنایی نامطلوبی دارد مشکلات فراوانی مانند خستگی چشم، کاهش تشخیص رنگ‌ها، کاهش بهره‌وری و کارایی شغلی، خیرگی و صدمه به چشم، اضطراب و ناراحتی روانی، مشکلات اسکلتی عضلانی و…  را برای انسان بوجود می‌آورد. 

در گذشته شاید محاسبات روشنایی به صورت دستی انجام می‌گرفت اما امروزه این کار با استفاده از نرم‌افزارهای تخصصی مانند DIALux, CalcuLux , … انجام می‌شود. با اعمال نقشه معماری و شبیه‌سازی محیط در نرم‌افزار می‌توان جزئیات طرح را قبل از اجرا مشخص نمود.

انواع طراحی روشنایی: طراحی روشنایی داخلی (مسکونی، اداری، مغازه، رستوران و…) – طراحی روشنایی فضای باز (حیاط، ویلا و باغ ، پارک و…) – طراحی روشنایی محیط‌های خاص ( استخرها، پارکینگ‌ها، سالن‌های ورزشی، محیط‌های صنعتی و…)

روشنایی دیالوکس

تابلوهای برق و کنترل

تابلوهای برق یکی از مهمترین اجزای تاسیسات الکتریکی می‌باشد، که بسته به سطح ولتاژ و نوع کارکرد به دسته‌های مختلف تقسیم‌‎بندی می‌شوند.

مانند: تابلوهای برق فشارقوی، تابلوهای برق فشارضعیف، تابلوهای توزیع، تابلوهای کنترل و اندازه‌گیری، تابلوهای روشنایی و …

رعایت نکردن استاندارد در ساخت تابلوهای برق مشکلات فراوانی از قبیل برقگرفتگی، اتصالی و آتش‌سوزی، ورود اجسام خارجی و آب به داخل تابلو، تعمیر و نگهداری مشکل و… را برای بهره‌بردار در زمان استفاده ایجاد می‌کند.

به طور کلی در ساخت تابلوهای برق باید به نکات مختلفی مانند جنس بدنه، نوع رنگ، نفوذپذیری در برابر اجسام خارجی و آب (IPxx)، جانمایی تجهیزات داخل تابلو، اتصال به زمین جهت حفاظت و… توجه نمود.

رعایت موارد فوق متناسب با محل نصب تابلوهای برق باعث ایمنی و طول عمر تابلو و ادوات داخل آن می‌شود و علاوه بر جلوگیری از خسارات مالی از خطرات و آسیب‌های جانی پیشگیری می‌کند.  

در تصویر روبرو قسمتی از از یک تابلو برق کنترل و اتوماسیون چهار سلولی را مشاهده می‌کنید که جانمایی تجهیزات در آن انجام گرفته و آماده سیم‌بندی (Wiring) است.

تابلو برق و کنترل

رسم نقشه، نقشه کشی

همانطور که می‌دانید یکی از مراحل طراحی یک پروژه، رسم نقشه‌ها و مستندسازی آن پروژه می‌باشد. 

باید دقت کرد که جهت اجرای با کیفیت یک پروژه مهندسی نیاز به نقشه‌های کامل و دقیق می‌باشد که در زمان ساخت و اجرا، کار را برای مجری تاسیسات الکتریکی و یا سازنده تابلو برق آسان کند.

نداشتن کیفیت در رسم و طراحی نقشه های برق علاوه بر ایجاد مشکل در زمان ساخت، باعث تحمیل خسارات جانی و مالی در زمان بهره‌برداری می‌شود.

بنابراین ابتدا طراحی و رسم صحیح و کامل نقشه‌ها و در انتهای اجرا و ساخت، ازبیلت و مستندسازی از اهمیت بالایی برخوردار است.

داشتن نقشه‌های کامل و صحیح مطابق آنچه در عمل اجرا شده است باعث تعمیر و نگداری آسان در زمان بهره‌برداری از پروژه می‌شود.

نرم افزار ایپلن EPLAN یکی از نرم افزارهای پر قدرت در زمینه طراحی، رسم و مستندسازی پروژه های برق صنعتی و اتوماسیون صنعتی می‌باشد.

همچنین از نرم افزار اتوکد AutoCAD بیشتر برای رسم نقشه‌های تاسیسات الکتریکی ساختمان‌ها در نظام مهندسی  استفاده می‌شود، البته از اتوکد قبل از ایپلن نیز در زمینه رسم نقشه های برق صنعتی نیز استفاده می‌شد.

رسم نقشه، نقشه کشی

گروه فنی و مهندسی به روز صنعت در زمینه‌های تاسیسات الکتریکی و روشنایی، اتوماسیون صنعتی و ابزاردقیق، طراحی و ساخت تابلوهای برق و رسم و ازبیلت نقشه‌ها فعالیت دارد. همین الان می‌توانید از بخش تماس با ما سوالاتتان را بپرسید و  پروژه‌های خود را از طریق فرم سفارش انجام پروژه برای ما ارسال کنید. مطمئن باشید از انتخابی که کرده‌اید رضایت خواهید داشت.

آخرین مقالات مهندسی برق

پروژه‌ها و نمونه‌کارهای مهندسی برق