Generic filters
Exact matches only

آموزش کامل حل مشکل اتصال خودکار سمبل ها در EPLAN

به بررسی ساختار و چگونگی برقراری اتصال خودکار سمبل ها در مدار و عدم برقراری اتصال خودکار Symbol و در نهایت راه حل مشکل کانکشن اتوماتیک المان ها در نرم افزار EPLAN می‌پردازیم.
کاور اتصال خودکار سمبل ها در EPLAN
راهنمای مطالعه:
به نام خدا

حل مشکل عدم برقراری اتصال خودکار سمبل ها و المان‌های مدار (Auto Connection) در نرم افزار EPLAN

با سلام به دوستان و مهندسان عزیز، یکی از مشکلاتی که بسیاری از مهندسین عزیز در صنعت برق برای رسم نقشه‌های برق صنعتی در حین کار با نرم افزار ایپلن با آن برخورد می‌کنند، مشکل کانکشن اتوماتیک Symbol است که اتصالات بین سمبل‌ها و المان‌های مدار ها به صورت خودکار با روبروی هم قرار دادن آن‌ها انجام نمی‌شود. در ادامه این آموزش EPLAN، حل مشکل عدم برقراری اتصال خودکار سمبل ها در EPLAN را به صورت ویدیو و مقاله می‌توانید مشاهده کنید.

 مطالعه این مقاله پاسخ این دو سوال را می دهد:

  ۱- چگونه سمبل ها و المان ها در ایپلن به یکدیگر متصل می شوند؟

  ۲- چرا اتصال خودکار سمبل ها در EPLAN برقرار نمی شوند؟

۱- بررسی ساختار سمبل‌ها و چگونگی برقراری اتصال خودکار بین المان‌ها در EPLAN

در این آموزش به این سوال جواب می‌دهیم که مشکل کانکشن اتوماتیک سمبل ها و المان‌ها در EPLAN را چطوری می توانیم حل کنیم؟

قبل از اینکه به این سوال جواب بدیم باید ساختار سمبل‌ها و چگونگی برقراری اتصال خودکار بین المان‌ها در ایپلن را بدونیم. هر المان در EPLAN دارای دو قسمت است یکی قسمت گرافیکی یا ظاهر المان که به آن سمبل گفته می‌شود و قسمت دیگر logic یا منطق المان است که باعث هوشمند شدن سمبل می‌شود به مجموعه‌ی سمبل و Logic، المان یا  Component گفته می‌شود.

سمبل در ایپلن - سیمبل در EPLAN - نقطه اتصال - Connection Point
اتصال خودکار سمبل ها - نمای سیمبل و نقاط اتصال

در تصویر بالا یک نمونه المان را باز کرده ایم قسمت‌های آبی رنگ که با استفاده از ابزار‌های گرافیکی رسم شده‌اند سمبل نام دارد و قسمت های مربوط به connection points (فلش‌های قرمز رنگ) و متن‌های Property که باعث هوشمند شدن المان‌ها می‌شوند بخش Logic را تشکیل می‌دهند.

 برای اینکه دو المان رو به روی هم قرار بگیرند و اتصالات خودکار بین آن‌ها بر قرار شود باید Connection Points یا همان نقاط اتصال آنها رو به روی هم قرار داده شوند. این نقاط اتصال به صورت مخفی هستند و فلش‌های قرمز رنگ در حالت عادی دیده نمی‌شوند. در تصویر زیر هم می‌بینیم که برای برقراری اتصال بین سمبل کنتاکت‌های قدرت کنتاکتور و المان MPCB این دو المان باید رو‌به‌روی قرار داده شوند تا اتصالات برقرار شوند.

اتصال اتوماتیک سمبل ها در نرم افزار EPLAN
نحوه ی اتصال دو المان در ایپلن

نکته مهم: به هر دلیلی این فلش‌های Connection Point نتوانند رو‌‌به‌روی همدیگر قرار گیرند اتصالات خودکار برقرار نمی‌شود.

۲- دلایل عدم برقراری اتصال خودکار و راه حل مشکل اتصال سمبل ها در EPLAN

حالا که با ساختار سمبل‌ها و المان‌ها آشنا شدیم چند دلیل ایجاد مشکل عدم برقراری اتصال خودکار در EPLAN را مطرح کرده و راه حل مشکل اتصال سمبل ها در EPLAN را بررسی می‌کنیم.

۲-۱) انتخاب اشتباه نوع صفحه (Page Type):

زمانی که می‌خواهیم یک پروژه را ایجاد کرده و شروع به رسم نقشه ‌کنیم بعد از ساخت پروژه جدید باید صفحه جدیدی ایجاد کنیم.

در زمان ساخت صفحه جدید در پنجره New Page و در قسمت Page Type باید نوع صفحه را انتخاب کنیم، اگر صفحه شما از نوع هوشمند مانند Multi-Line یا Single-Line نباشد و به عنوان مثال، گرافیکی یا Model View باشد، کانکشن خودکار سمبل‌ها و المان‌ها برقرار نمی‌شود. بنابراین شما موقع ساخت صفحه باید به نوع صفحه یا Page Type دقت کنید که درست انتخاب شده باشد.

آموزش ساخت صفحه جدید در EPLAN برای پروژه به 3 روش
تصویر New page در نرم افزار EPLAN - آموزش رایگان EPLAN

همچنین اگر با راست کلیک روی صفحه پنجره Properties صفحه را باز کنیم در قسمت Page Type می‌توانیم نوع صفحه را تغییر دهیم. اگر Page Type را به Graphic تغییر دهیم اتصالات خودکار برقرار نمی‌شود حالا اگر مجدد Multi-Line را انتخاب کنیم می بینیم که Auto Connecting برقرار می‌شود.

۲-۲) اشتباه در تنظیمات نوع و اندازه گرید (Grid)

همانطور که می‌دانیم ایپلن دارای امکان مشبک کردن (Grid) صفحات پروژه می‌باشد، در EPLAN برای اینکه جای‌گذاری Symbols و رسم مدارهای الکتریکی و همچنین رسم اشکال گرافیکی به آسانی انجام شود می‌توان صفحات را به صورت گرید یا شبکه‌ای کرد که در تصویر زیر، نقاط موجود در صفحه این موضوع را نشان می‌دهد.

گرید یا شبکه ای کردن صفحات در ایپلن
تنظیم گرید در EPLAN و تغییر سایز گرید

 تنظیم گرید در EPLAN و تغییر سایز Grid با استفاده از منوی آن، امکان پذیر است به عنوان مثال در گرید سایز A فاصله نقاط گرید ۱mm در سایز B=2mm، C=4mm و… می‌باشند.

۲-۲-۱) اندازه و سایز گرید

با توجه به اینکه فاصله بین نقاط یعنی اندازه و سایز گرید (Grid) قابل تغییر است به عنوان مثال اگر که سایز گرید را ۱mm گذاشته باشیم و بعد نقشه‌ای را رسم کرده باشیم و بعد در پروژه‌ای دیگری یا در همان پروژه سایز گرید را ۲mm انتخاب کرده باشیم و حالا بخواهیم سمبل جدیدی را وارد کرده و Auto Connection آن را برقرار کنیم می‌بینیم که سمبل به اندازه گرید ۲ میلیمتر حرکت می‌کند و به خاطر اینکه  نقاط Connection Point سمبل‌های قبلی بر روی گرید ۲mm نیست اتصال برقرار نمی‌شود.

تفاوت در اندازه و سایز گرید در نرم افزار ایپلن
اندازه و سایز گرید در eplan و نقاط اتصال

راه حل مشکل:

روش اول برای حل این مشکل این است که باید سایز  گرید را همان یک میلی‌متر قرار دهیم تا بتواند Connection Points سمبل‌ها رو‌به‌روی هم قرار گیرد.

حل مشکل عدم برقراری اتصال خودکار در EPLAN - تنظیمات Grid
تنظیمات Grid در ورژن جدید EPLAN

روش دوم استفاده از گزینه‌ی Align on Grid می‌باشد که از قسمت Edit اگر گزینه‌ی Align on Grid را انتخاب کنیم و بعد کل مدار مورد نظر را انتخاب کنیم می‌بینید که جابه‌جایی سمبل‌ها در صفحه انجام می‌شود و المان‌ها روی گرید قرار می‌گیرند، (می‌توانید اول کل مدار و المان‌های آن را انتخاب کنید سپس روی گزینه Align on Grid کلیک کنید.) حالا می‌توانیم با جابه‌جا کردن المان و قرار دادن آن روبه‌روی سیمبل یا المان دیگر اتصالات را برقرار کنیم.

تنظیمات قسمت گرید در نرم‌افزار Eplan
تنظیمات قسمت گرید در نرم‌افزار Eplan

در ورژن‌های جدید نرم افزار  EPLAN سال ۲۰۲۲ و بعد از آن برای دسترسی به گزینه Align to grid از نوار Edit قسمت Arrange و گزینه Align to grid استفاده نمایید.

حل مشکل عدم برقراری اتصال خودکار در EPLAN
انتخاب Align on grid در ورژن جدید EPLAN

۲-۲-۲) اشتباه در انتخاب واحد طول

مورد بعدی که در تنظیمات گرید‌ها باید به آن دقت کرد اشتباه در انتخاب واحد طول در تنظیمات EPLAN است. در زمان نصب نرم‌افزار EPLAN ممکن است که واحد طول را به جای میلی‌متر، اینچ انتخاب کرده‌ باشیم در این حالت فاصله نقاط Grid براساس اینچ تعریف می‌شود و نقشه‌ای که قبلا در یک سیستم دیگر رسم شده ممکن است براساس میلی‌متر باشد و همین موضوع باعث می‌شود که نقاط Connection Point رو به روی هم‌دیگر قرار داده نشود و اتصالات بین المان‌ها برقرار نشود.

نصب نرم افزار EPLAN 2023
نصب نرم افزار EPLAN 2023 انتخاب مسیر نصب و انتخاب واحد اندازه گیری

راه حل مشکل:

بنابراین به منظور تبدیل اینچ به میلی متر در EPLAN از قسمت Settings >> User >> Display و قسمت Display units of measure می‌توانیم واحد طول اگر روی اینچ بود روی میلی‌متر قرار دهیم.

تبدیل اینچ به میلی متر در ایپلن - Auto Connecting
تصویر مسیر تبدیل اینچ به میلی متر در نرم افزار eplan

بعد از آن در قسمت Graphical editing و ۲D باید گرید سایزها رو اصلاح کنید که گرید سایز A را ۱mm و به ترتیب گرید B=2mm و C=4mm و D=8mm و E=16mm وارد می‌کنیم.

تعیین اندازه و سایز گرید ها در eplan
تصویر منوی تعیین اندازه و سایز گرید ها در ایپلن - Auto Connection

حالا بعد از اینکه این تنظیمات را انجام دادیم کل نقشه را انتخاب کرده و روی گزینه‌ی Align on Grid کلیک می‌کنیم تا سمبل‌ها و المان‌ها روی گرید قرار داده شوند و از طرفی هم Connection Point رو به روی هم قرار گرفته و اتصالات برقرار شود.

۲-۲-۳) خاموش و روشن کردن Snap to grid

باید گزینه‌ی Snap to grid را همیشه روشن نگه دارید، اگر گزینه‌ی Snap to grid را خاموش کنید با انتخاب یک سمبل و جابه جا کردن آن دیگر گریدها مدنظر قرار داده نمی‌شوند و جابه‌جایی براساس اندازه گریدها انجام نمی‌شود بلکه به ‌صورت آزادانه می‌توانید سمبل‌ها و المان‌ها را حرکت دهید.

روشن کردن Snap to grid در eplan
تصویر Snap to grid در نرم افزار ایپلن

 همین موضوع باعث می شود که Connection points یا نقاط اتصال نتوانند دقیق روبروی هم قرار گیرند، بنابراین در بعضی از ورژن‌های ایپلن اتصالات خودکار برقرار نمی‌شود و در بعضی ورژن ها این کار به سختی انجام می‌شود.

 همچنین موضوعی که پیش می‌آید این است که اگر Snap to grid خاموش باشد و سمبلی را جابه‌جا کنید بعد از اینکه آن را روشن ‌کنید به دلیل اینکه سمبل به اندازه سایز گرید از محل موجود جابه‌جا می‌شود نمی‌توانید سمبل‌ها را رو‌به‌روی هم قرار دهید و Connection Points آنها روبه‌روی هم قرار نمی‌گیرند بنابراین کانکشن اتوماتیک سیمبل ها برقرار نمی‌شود.

راه حل مشکل:

موضوع اول اینکه باید گزینه‌ی Snap to grid را همیشه روشن نگه دارید و آن را خاموش نکنید و در زمان باز کردن یک پروژه که خودتان آن را رسم نکرده اید به گرید آن دقت کنید.

بحث دوم اینکه اگر Snap to grid را خاموش و روشن کرده باشید و المان‌ها روی گریدها نباشند باید ابتدا المان‌ها را به حالت انتخاب در آورید و بعد گزینه‌ی Align on Grid را بزنید تا سمبل‌ها روی گرید قرار داده شوند. حالا می توانید جابه‌جایی‌ها را انجام دهید و اتصالات را برقرار کنید.

۲-۳) اشتباه در طراحی سمبل و ساخت المان‌های غیر استاندارد

اگر در زمان ساختن یک سمبل (Symbol) یا المان (Component)، طراحی صحیح را رعایت نکنید، در زمان استفاده از آنها در زمان رسم پروژه با مشکل روبرو خواهید شد و کانکشن اتوماتیک (Auto Connecting) انجام نمی‌گیرد و اتصالات بین سمبل‌ها برقرار نمی‌شوند.

مثلا در نمای گرافیکی سمبل، پایه‌ای را رسم کرده باشید ولی Connection Point (پیکان جهت وصل شدن خودکار المان ها) را روی آن و در محل مناسب قرار نداده باشید و یا اینکه Grid صحیحی را در زمان طراحی سمبل انتخاب نکرده باشید و پایه و Connection Point آن بین گریدها قرار گرفته باشد اتصال برقرار نخواهد شد.

همانطور که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید پایه‌های المان K1 یعنی A1 , A2 روی شبکه Grid قرار ندارد و برقراری کانکشن نیز صحیح انجام نگرفته است.

عدم قرارگیری سمبل روی گرید در ایپلن (Grid)
عدم قرارگیری سمبل روی گرید در ایپلن (Grid)

راه حل مشکل:

بنابراین اگر از سمبل‌های استاندارد ایپلن استفاده نکنید و خودتان بخواهید یک سمبل یا المان را بسازید باید دقت کنید که نقاط اتصال (Connection Points) حتماً روی پایه سمبل قرار داده شده و در محل مناسب باشند. همچنین در زمان طراحی سمبل گزینه Snap to grid فعال باشد تا فلش های قرمز Connection Point روی Grid قرار گیرند.

پیشنهاد ویژه!!!

** برای مشاهده مقالات و آموزش‌های رایگان مربوط به نرم افزار ایپلن EPLAN به صفحه آموزش و مقالات مراجه کنید و از قسمت سمت چپ بخش فیلتر گزینه ایپلن-EPLAN را انتخاب نمایید.

** برای به روز بودن، پرسش و پاسخ و ارتباط نزدیک با ما همچنین کسب آخرین آموزش‌ها و مقالات، اینستاگرام به روز صنعت را دنبال کنید.

** لطفا دیدگاه، سوالات و نظر خودتان را در زیر همین مطلب برای ما بنویسید. همین الان می‌توانید از قسمت  تماس با ما و یا سفارش انجام پروژه استفاده کنید، ما پروژه‌ها و نیازهای شما را پاسخگو هستیم.

** تمامی حقوق مطالب برای به روز صنعت محفوظ است و انتشار این مطلب با ذکر منبع (BeroozSanat.ir) مانعی ندارد. موفق باشید.

درباره نویسنده
Picture of مدیریت برق

مدیریت برق

مهندس برق، مشاور، طراح و ناظر، علاقه‌مند به مطالعه، آموزش، ساخت، تحقیق و توسعه
مقاله دیگری را مطالعه کنید!
برای ما مهم است که نظرتان را بدانیم!

2 Responses

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *