Generic filters
Exact matches only

آموزش ساخت صفحه جدید در EPLAN برای پروژه به ۳ روش

در این قدم از آموزش رایگان EPLAN به نحوه ایجاد و ساخت صفحه جدید در EPLAN به 3 روش و معرفی 2 نوع اصلی از صفحات پروژه می پردازیم.
آموزش ساخت صفحه جدید در EPLAN برای پروژه به 3 روش
راهنمای مطالعه:

آموزش کامل نحوه ایجاد و ساخت صفحه جدید در EPLAN و معرفی ۲ نوع اصلی از صفحات پروژه

در قدم‌های قبلی آموزش EPLAN، با نحوه‌ی ساخت و ایجاد پروژه در نرم‌ افزار EPLAN در ورژن‌ EPLAN 2022 و ورژن‌های قبلی این نرم‌افزار آشنا شدیم. بعد از ایجاد پروژه در نرم افزار EPLAN حالا، نوبت به ساخت صفحه جدید در EPLAN جهت رسم نقشه می‌رسد.

نرم افزار ایپلن دارای دو دسته بندی کلی در صفحات پروژه می‌باشد یک دسته از صفحاتی که شما به عنوان کاربر ایجاد کرده و در آنها رسم و طراحی خودتان را انجام می‌دهید که با حرف (I) ابتدای کلمه Interactive به معنای تعاملی در EPLAN مشخص می‌شود و دسته دیگری از صفحات که به صورت خودکار یا اتوماتیک توسط ایپلن به شکل گزارشی (Reports) ایجاد شده و با حرف (A) ابتدای کلمه Automatic مشخص می‌شود.

به عنوان مثال یک صفحه چندخطی (Schematic multi-line) یک صفحه از نوع تعاملی است و یک صفحه لیست تجهیزات یا لیست کابل یک صفحه گزارشی است که توسط ایپلن به صورت خودکار ایجاد می‌گردد که در ادامه این مقاله‌ی آموزش رایگان نرم‌ افزار EPLAN به توضیحات آن می‌پردازیم. دقت داشته باشید تنها تفاوت ساخت صفحه جدید در ورژن EPLAN 2022 با ورژن‌های قبلی در ظاهر پنجره ها و آیکون‌های آن می‌باشد و تفاوت دیگری ندارند.

  ۱- ایجاد و ساخت صفحه جدید در EPLAN

  ۲- انواع صفحه در نرم افزار EPLAN

۱- ساخت صفحه جدید در EPLAN

برای ایجاد و ساخت صفحه جدید در EPLAN از سه روش می‌توان اقدام کرد. روش اول راست کلیک کردن روی پروژه در پنجره Page Navigator و انتخاب گزینه New، روش دوم انتخاب Page از منوی بالایی ایپلن و انتخاب گزینه New و روش سوم با استفاده از کلیدهای میانبر Ctrl+N است، هر یک از این روش‌ها در نهایت پنجره New Page را برای ما باز می‌کند. در شکل زیر پنجره New page را مشاهده می‌کنید.

برای ساخت صفحه جدید در EPLAN 2022 روش اول و سوم یعنی استفاده از راست کلیک و کلید میانبر  Ctrl+N با ورژن‌های قبلی یکسان است اما در روش دوم یعنی استفاده از منو‌ها با توجه به تغییر منوها در ورژن EPLAN 2022 باید از مسیر نوار Home در قسمت Page گزینه New را انتخاب کنید تا پنجره New page باز شود.

آموزش ساخت صفحه جدید در EPLAN برای پروژه به 3 روش

در ادامه به توضیح قسمت‌های مختلف پنجره New page می‌پردازیم.

Full page name:

در این قسمت از پنجره New page در نرم افزار EPLAN نام کامل صفحه به همراه شماره صفحه نشان داده می‌شود و می‌توان آن را ویرایش نمود.

در صورتی که ساختار (Structure) صفحات پروژه را در زمان ساخت آن در Properties پروژه از نوع Sequential numbering انتخاب کرده باشید تنها شماره صفحه در این قسمت نمایش داده خواهد شد و اگر ساختار صفحات را Higher-level function(HLF) and Mounting location(ML) انتخاب کرده باشید شماره صفحه به همراه HLF و ML نمایش داده می‌شود که نام کامل صفحه یا همان Full page name خواهد بود.با توجه به اینکه هنوز HLF و ML در پروژه ی تصویر بالا تعریف نشده است بنابراین فقط شماره صفحه را می‌بینید.

برای تعریف و انتخاب HLF و ML بر روی آیکون سه نقطه روبروی Full page name کلیک کرده، پنجره زیر باز می‌شود. در EPLAN 2022 به جای عبارت HLF از عبارت Function designation و به جای ML از عبارت Location designation استفاده شده است.

آموزش ساخت صفحه جدید در EPLAN برای پروژه به 3 روش

در ستون Value جلوی Higher-level function نام آن را وارد کرده و در جلوی Mounting location نام یا کد محل نصب را وارد کنید اگر HLF و ML از قبل ساخته شده و موجود باشد و بخواهید زیر مجموعه آنها صفحه‌ای را ایجاد کنید با انتخاب آیکون سه نقطه در جلوی هر کدام می‌توانید این کار را انجام دهید در غیر این صورت با زدن OK ساختار جدید برای شما ایجاد می‌گردد. 

HLF با جداکننده یا Separator (=) و ML با علامت جداکننده (+) در نام صفحه از هم جدا می‌شوند و بعد از علامت (/) شماره صفحه مشخص می‌شود. تودرتو بودن یا آشیانه‌ای بودن (Nesting) در صفحات با همین جدا کننده‌ها ایجاد می‌شود. مثال =۳۸۰VAC+MCP01/1 نام کامل یک صفحه در نرم افزار ایپلن به صورت آشیانه‌ای است که HLF آن ۳۸۰VAC و ML آن MCP01 بوده و شماره صفحه عدد ۱ است.

Page type:

 در بخش بعدی از پنجره New page باید نوع صفحه ای که می‌خواهید ایجاد کنید را انتخاب کنید مثلا اگر قصد کشیدن یک نقشه چند خطی را دارید گزینه Schematic multi-line(I) و یا اگر می‌خواهید یک نقشه تک خطی را رسم کنید گزینه Schematic single-line(I) انتخاب کنید. همانطور که قبلا گفته شد حرف I در جلوی صفحه نمایش دهنده صفحاتی است که شما به عنوان کاربر آن را ایجاد می‌کنید، ما همان نوع multi-line یا چند خطی را انتخاب می‌کنیم، در بخش بعدی این مقاله آموزش ایپلن به معرفی انواع صفحات تعاملی در نرم افزار EPLAN می‌پردازیم. 

با انتخاب آیکون سه نقطه در جلوی Page type لیستی از صفحات گزارشی خودکار را مشاهده خواهید کرد که می‌توانید هر کدام را انتخاب کرده و صفحه‌ای با همان کاربرد ایجاد کنید، دقت داشته باشید که متناسب با هر صفحه فرم آن را باید در قسمت Form name انتخاب کنید. در بخش‌ گزارش گیری از پروژه در نرم افزار EPLAN به توضیح هر کدام از صفحات خودکار خواهیم پرداخت و روش مناسب تری جهت تولید این صفحات را معرفی خواهیم کرد.

آموزش ساخت صفحه جدید در EPLAN برای پروژه به 3 روش

Page Description:

در این قسمت از پنجره New page در نرم افزار EPLAN توضیحات مختصری درباره صفحه‌ای که در حال ایجاد آن هستیم وارد می‌کنیم. مثلا مدار قدرت موتورها یا صفحه مدارات فرمان و یا Power Circuit For Water Pump و یا هر موردی که متناسب با موضوع آن صفحه از نقشه باشد.

Properties:

در این بخش ویژگی‌های مورد نظر صفحه مانند Plot frame، Form ،Grid و Scale صفحه را می‌توانید تغییر دهید و یا در صورت نیاز یک ویژگی یا Property جدید را با استفاده از آیکون خورشید و ضربدر به صفحه اضافه یا کم کنید. در مقالات آینده در مورد هر کدام از این Propertyها و کاربرد آنها در پروژه و رسم نقشه بیشتر آشنا خواهیم شد.

آموزش ساخت صفحه جدید در EPLAN برای پروژه به 3 روش

Clear fields:

این دکمه که در پایین صفحه New page قرار دارد برای پاک کردن مشخصات از قبل وارد شده مورد استفاده قرار می‌گیرد، یعنی در هر بار ساختن یک صفحه جدید اطلاعات مربوط به صفحه ای که قبلا ساخته اید وجود دارد که با انتخاب این دکمه فیلدها پاک شده و به حالت پیش فرض باز می‌گردند و آماده وارد کردن مشخصات جدید می‌شوند.

در نهایت با انتخاب Apply در پایین پنجره New page صفحه مورد نظر به همراه ساختار آن ایجاد می‌گردد و می‌توانید آن را در پنجره Page navigator مشاهده کنید. اگر Apply را بزنید صفحه ایجاد شده ولی پنجره New page بسته نمی‌شود و می‌توانید صفحه جدیدی را با یک نام دیگر ایجاد کنید و اگر OK را بزنید پنجره بسته شده و صفحه جدید ایجاد می‌شود.

۲- انواع صفحه در نرم افزار EPLAN

همانطور که در ابتدای این مقاله آموزش EPLAN گفته شد صفحات در نرم افزار EPLAN به دو دسته‌ی اصلی تعاملی (I) و خودکار (A) دسته بندی می‌شوند درباره صفحات خودکار و انواع آن در بخش گزارش گیری از پروژه صحبت خواهد شد. نوعی دیگر از دسته بندی اساسی صفحات در نرم افزار  ایپلن به صورت صفحات منطقی Logic و صفحات گرافیکی Graphic می‌باشد.

در صفحات Logic در ایپلن اتصال سمبل‌ها به یکدیگر و رسم مدار به صورت هوشمند انجام می‌شود و از این صفحات می‌توان خروجی یا گزارش گرفت. در صورتی که در صفحات گرافیکی تنها متن، جدول یا یک نقشه گرافیکی از ابعاد تجهیزات، مکان و غیره رسم می‌شود و امکان گرفتن گزارش برای این صفحات وجود ندارد. بعنوان مثال صفحات multi-line و single-line از نوع Logic هستند.

شما در صفحات گرافیکی تنها رسم گرافیکی را می‌توانید انجام دهید و از المان ها و سمبل‌های مداری نمی‌توانید استفاده کنید و در گرفتن خروجی و گزارش، این صفحات در نظر گرفته نمی‌شوند. (استثنا: اتصال خودکار در صفحاتی از نوع Panel layout ، Overview و Pre-planning رخ نمی دهد.) در تصویر زیر از آموزش رایگان EPLAN انواع صفحات تعاملی یا Interactive در نرم افزار ایپلن را مشاهده می‌کنید. در ادامه به توضیح دو نوع پر کاربرد از این صفحات می‌پردازیم.

آموزش ساخت صفحه جدید در EPLAN برای پروژه به 3 روش

Schematic multi-line(I)

صفحه‌های multi-line یکی از پرکاربردترین صفحات در نرم افزار EPLAN و از نوع Logic هستند و کاربرد آن در رسم نقشه‌های چند خطی مانند مدارهای قدرت و فرمان، PLC و اتوماسیون و غیره در پروژه می‌باشد، در شکل زیر یک نمونه صفحه چند خطی نشان داده شده است.

آموزش ساخت صفحه جدید در EPLAN برای پروژه به 3 روش

Schematic single-line(I)

همانطور که می‌دانید نقشه‌ی تک خطی یک دید کلی از پروژه و مدارات آن را بدون ارائه جزئیات بیان می‌کند، صفحات تک خطی single-line برای رسم مدارهای تک خطی در پروژه ها کاربرد دارد و از نوع Logic یا منطقی می‌باشد که در آن اتصالات خودکار بین سمبل‌ها ایجاد می‌گردد.

پیشنهاد ویژه!!!

** پیشنهاد ما این هست که برای سرمایه گذاری روی خودتون حتما، آموزش رایگان قدم به قدم نرم افزار EPLAN شروع کنید.

** مطالعه دو قدم قبلی آموزش EPLAN، آشنایی با پنجره‌ Project Properties و نحوه مدیریت پروژه در نرم افزار EPLAN به دانش شما در یادگیری همین قدم از آموزش ایپلن کمک خواهد کرد.

** برای به روز بودن، پرسش و پاسخ و ارتباط نزدیک با ما همچنین کسب آخرین آموزش‌ها و مقالات، اینستاگرام به روز صنعت را دنبال کنید.

** لطفا دیدگاه، سوالات و نظر خودتان را در زیر همین مطلب برای ما بنویسید. همین الان می‌توانید از قسمت  تماس با ما و یا سفارش انجام پروژه استفاده کنید، ما پروژه‌ها و نیازهای شما را پاسخگو هستیم.

** تمامی حقوق مطالب برای به روز صنعت محفوظ است و انتشار این مطلب با ذکر منبع (BeroozSanat.ir) مانعی ندارد. موفق باشید.

درباره نویسنده
Picture of مدیریت برق

مدیریت برق

مهندس برق، مشاور، طراح و ناظر، علاقه‌مند به مطالعه، آموزش، ساخت، تحقیق و توسعه
مقاله دیگری را مطالعه کنید!
برای ما مهم است که نظرتان را بدانیم!

2 Responses

  1. با سلام و احترام، سپاس از مطالب با ارزشی که به اشتراک گذاشتید.
    سوالی درمورد نقشه های چند خطی و تک خطی دارم، میخواستم ببینم در نرم افزار ایپلن ورژن ۲۰۲۲ امکان تبدیل نقشه های چند خطی به تک خطی وجود داره؟
    با تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *